top of page

Gezondheid en verzorging

Gezondheid

Afgezien van een jaarlijkse controle is de Fox geen goede klant bij de dierenarts. Hij is zeer vitaal en heeft een robuuste gezondheid. Hij heeft scherpe zintuigen. Er zijn geen zwakheden in het ras door extreem fokken.

 

Erfelijk belast komt hier en daar patella luxatie voor. Dit is een afwijking van de knie, waarbij in meer of mindere mate de knieschijf van zijn plaats glijdt en meestal ook weer terug. Om de afwijking zoveel mogelijk terug te dringen moeten volgens het Fokreglement van de N.F.C. fokdieren op de knieën worden goedgekeurd door een specialist. Bij een geconstateerde afwijking mag met deze dieren niet worden gefokt. De Foxterrier blijft tot op hoge leeftijd actief. Hij blijft zin hebben in een spelletje, een wandeling of een fietstochtje.

Het trimmen van de Foxterrier, zowel draad- als gladhaar is een kunst op zich. Het Engelse werkwoord "to trim" betekent glad, netjes maken. Trimmen kan dus ook knippen of scherpe betekenen. Voor de draadhaar is het daarom beter om van plukken te spreken, want dit is de enige juiste manier om de bovenvacht van een Draadhaar te verwijderen.

De Draadharige Foxterrier heeft namelijk een dubbele vacht, de bovenvacht moet zo hard mogelijk zijn en de ondervacht is wollig.

Wanneer moet nu een Draadhaar getrimd worden?
Dat is zeer eenvoudig, want als de vacht rijp is, zal de hond zelf overal langsschuren om van de rijpe en dode haren verlost te worden.

Meestal kan men volstaan met in het voor- en najaar de hond te laten trimmen. Er zijn echter Foxterriers die meer dan twee trimbeurten per jaar nodig hebben. Het niet of niet tijdig trimmen veroorzaakt jeuk en eczeem.
Bij het gebruik van een tondeuse worden de dode haren afgesneden en heeft de hond nog steeds last van de ongemakken. Het rijpe en dode haar blijft namelijk gewoon in de huid zitten.

Hoewel er een groot verschil is tussen het trimmen en het show-klaar maken van de Foxterrier zal ook de huishond geplukt dienen te worden.

De Gladhaar hoeft niet zo intens getrimd te worden als de Draadhaar en hierbij volstaat het trimmen van de haren (kruintjes) in de hals, en het zitvlak.

Wil je niet zelf met trimmen aan de slag, dan staan op de pagina 'Trimsalon' enkele adressen vinden. Spreek vóór de afspraak duidelijk af dat de draadhaar nooit geknipt of geschoren mag worden.

Trimmen

Our Story

Every website has a story, and your visitors want to hear yours. This space is a great opportunity to give a full background on who you are, what your team does, and what your site has to offer. Double click on the text box to start editing your content and make sure to add all the relevant details you want site visitors to know.

If you’re a business, talk about how you started and share your professional journey. Explain your core values, your commitment to customers, and how you stand out from the crowd. Add a photo, gallery, or video for even more engagement.

Meet The Team

Our Clients

bottom of page