Bent u van plan een Foxterrier te nemen?

 De Foxterrier – zowel draadhaar als gladhaar – staat bekend als een levendige, intelligente en vrolijke hond met een eigenzinnig karakter. Maar ook een Foxterrier moet u goed opvoeden. En opvoeden kost tijd. Zeker het eerste jaar. Denk daarom goed na of en hoe dit in uw leven past. En met welke verwachtingen u eraan begint.

Hoeveel tijd hebt u?

Voor een hond moet u dagelijks voldoende tijd willen én kunnen vrijmaken. De Foxterrier is een terrier: oorspronkelijk gefokt voor de jacht op de vos. Dat betekent dat hij een actieve, nieuwsgierige en soms eigenwijze werkhond is. Hij heeft behoefte aan beweging, mentale uitdaging én uw gezelschap.
Een Foxterrier is graag bij u in de buurt. Hij wil deel uitmaken van uw gezin. Maar: hebt u een drukke baan en bent u overdag vaak van huis? Dan kan de hond zich gaan vervelen. Verveling leidt bij een Foxterrier al snel tot ongewenst gedrag: blaffen, graven of sloopgedrag. Natuurlijk kunnen Foxterriers, zeker als ze volwassen zijn, best even alleen zijn. Maar als dat dagelijks en langdurig het geval is, is dit niet goed voor hun welzijn en ook niet voor de band met hun baas.

Waarom een Foxterrier?

‘Leuk voor de kinderen’ is geen voldoende reden om een hond te nemen. Een Foxterrier is vaak dol op kinderen, zeker als hij goed gesocialiseerd is. Maar kinderen worden ouder en krijgen andere interesses. Een gezonde Foxterrier kan 13 jaar of ouder worden. U moet dus vooral zelf bereid zijn de zorg voor deze hond op u te nemen.
Een Foxterrier is een unieke persoonlijkheid: hij houdt u scherp, zorgt voor een lach, en geeft eindeloze liefde – mits hij goed wordt opgevoed en begeleid.

Kiest u voor een Foxterrier?

Hebt u besloten dat een Foxterrier bij u past? Dan geven we u graag deze tips:

  • Word lid van de Nederlandse Foxterrier Club (N.F.C.). U ontvangt dan vier keer per jaar het clubblad vol informatie over gezondheid, activiteiten, shows en fokkerij. Word ook lid van de N.F.C.!

  • Bekijk de puppylijst op de website van de N.F.C. Hier vindt u pups van fokkers die fokken volgens de regels van het Verenigingsfokreglement (VFR). Naar de puppylijst!

  • Gebruik bij aankoop een koopovereenkomst. Die beschermt zowel u als de fokker.

  • Vraag bij andere bronnen altijd naar de stamboom én gezondheidsgegevens van de ouderdieren.

Hoe herkent u een goede fokker?

Let op deze punten:

  • U hebt prettig contact met de fokker en krijgt duidelijke en eerlijke informatie.

  • De fokker stelt kritische vragen en wil zeker weten dat zijn of haar pups goed terechtkomen.

  • De moederhond maakt een gezonde indruk. Ze mag vermoeid zijn, maar niet lusteloos of extreem mager.

  • De puppy's zijn levendig, schoon en goed verzorgd.

  • De omgeving waarin de puppy's opgroeien is schoon en stimulerend.

  • De puppy's maken kennis met het gewone huishouden (kinderen, stofzuiger, visite, muziek enz.).

  • U mag de puppy's meermaals bezoeken, en mag ze vasthouden zodra het veilig is.

Vermijd fokkers die hun puppy's niet socialiseren met het dagelijkse leven – dit leidt vaak tot angstige, overprikkelde honden.

Waar let u op volgens het Verenigingsfokreglement van de N.F.C.?

Een fokker die lid is van de Nederlandse Foxterrier Club moet zich houden aan het VFR. Belangrijke onderdelen zijn:

  • Gezondheidsonderzoeken van beide ouderdieren:

    • Patella luxatie (knieproblemen)

    • Bij draadhaar: Von Enda Gupta Syndroom

Vraag altijd naar de officiële documenten van deze onderzoeken. In Nederland verstrekt de Raad van Beheer erkende gezondheidsuitslagen.

Waarom zijn goede gezondheidsuitslagen belangrijk?

Ze verkleinen de kans op erfelijke aandoeningen bij uw pup. Een goede fokker weet dat gezondheid, karakter én rastypisch uiterlijk samengaan. Let op: geen enkele fokker kan 100% garantie geven op een gezonde hond, maar verantwoorde keuzes verminderen de risico’s aanzienlijk.

Wat is bekend over de ouderdieren?

Bekijk het karakter, uiterlijk én gedrag van de ouders. Herkent u in hen wat u zoekt in een hond? Wilt u bijvoorbeeld een hond voor shows, sport of puur gezelschap? Vraag de fokker naar het karakter van de ouderdieren en – als mogelijk – ook naar de broers/zussen van die honden.

Reu of teef?

Dit is een persoonlijke keuze. In het algemeen zijn reuen wat groter en zwaarder dan teefjes. Sommige mensen vinden reuen wat aanhankelijker, maar ook dominanter. Teefjes kunnen rustiger zijn, maar hebben loopsheid, wat gedrag en verzorging tijdelijk beïnvloedt. Castratie is niet altijd een oplossing: het kan bijwerkingen hebben zoals gewichtstoename of incontinentie.

Wat kost een Foxterrier pup?

De Nederlandse Foxterrier Club geeft geen vaste adviesprijs. De prijs is afhankelijk van onder andere gezondheidsonderzoeken, tentoonstellingsresultaten van de ouderdieren en ervaring van de fokker. De gemiddelde prijs voor een pup ligt rond de €1.250–€2.000 (prijspeil 2024–2025).
Biedt iemand u een pup aan voor enkele honderden euro’s? Dan is de kans groot dat de ouderdieren géén stamboom hebben en niet zijn onderzocht op erfelijke aandoeningen. Een stamboom op zich zegt niet alles over gezondheid, maar geeft u wél zekerheid over afkomst en verantwoord fokken.