Jachttraining
Jachthond en jachttraining
Van oorsprong werd de Foxterrier ingezet bij de jacht op roofwild (zoals vos en das). Dit type jacht is in Nederland verboden. In de door ons omringende landen wordt de Foxterrier nog wel voor dit soort werk ingezet.
Echter, een Foxterrier is niet alleen een goede jager op vossen (en ongedierte), maar is ook een zeer goede apporteur en een uitmuntende speurhond ('zweethond' in jagersjargon).
Door heel Nederland worden jachttrainingen gegeven, waarbij de natuurlijke jachteigenschappen van de Fox tot zijn recht komen, zonder daadwerkelijk levend wild te schaden.
​
De neus van een hond is zijn beste zintuig en daar werkt hij graag en dagelijks mee. Ook als leeftijd (of lichamelijke gebreken) andere hondensporten bemoeilijkt, is werken met de neus een perfecte bezigheid.
Het mooiste van alles: Je zult je verbazen met welk enthousiasme je Fox dit werk doet.
Wil je meer informatie over hieronder beschreven vormen van training, neem dan contact op met onze jachtcommissie via jacht@nederlandsefoxterrierclub.nl
Jachttraining Putten
Deze op (Fox)terrier gerichte training wordt gegeven door Geurie Vastenburg op haar eigen afgesloten terrein. De lessen zijn in groepsverband, maar alle onderdelen worden per hond afgewerkt. In principe zijn dit alleen Foxterriers. Er wordt op positieve wijze getraint, zonder enige dwang en op individueel niveau. Indien gewenst kan langzaam naar officiële werkproeven worden toegewerkt. De volgende onderdelen komen tijdens (bijna) iedere les aan bod: Gehoorzaamheid, Onderlopen, Zoek-verloren, een Zweet- of sleepspoortje, Vooruitsturen, Aanwijzen bewoonde bouw, Balansoefeningen.
Er is geen verplichting om alle lessen te moeten volgen; per keer kan je besluiten om mee te doen. Aan de Foxjes zal het niet liggen: die vinden het allemaal geweldig! En omdat er allemaal Foxterriermensen zijn, is het ook altijd een gezellige middag.
Geschikt voor honden van alle leeftijden.
Locatie en tijd: Ruwendaalseweg 5 in Putten. Parkeren naast de paardenbak, niet voor het huis. Je wordt verwacht om 12.45 voor koffie en thee. De training start om 13.00 uur en duurt tot ± 15.00 uur.
Wat heb je nodig? - een Foxterrier - een halsband met een riem (géén slipketting of flexilijn) - veel kleine lekkere voertjes als beloning - stevige kleding, aangepast aan de weersomstandigheden - stevige schoenen/laarzen - een goed humeur - eventueel een clicker - eventueel een hondenfluit - eventueel zweetriem en 10 meter zweetlijn.
​
Trainingsdata: Zie evenementenkalender.
Aanmelden en Informatie: Stuur een e-mail naar jacht@nederlandsefoxterrierclub.nl onder vermelding van naam voorjager en naam hond(en).
We hebben ook een jachtapp. Wil je graag toegevoegd worden aan deze jachtapp vermeld dan ook je 06-nummer. Zo kunnen we je op de hoogte houden van eventuele laatste mededelingen over de training.
Zweetwerk Spoorvast
Zweetwerk (ook natuurnazoek genoemd) is het speurwerk van een (jacht)hond met voorjager naar een aangereden of aangeschoten grof wild, zoals edelhert, damhert, ree en wild zwijn. Niet alle dieren zijn na een aanrijding direct dood. Het gewonde dier zal dan de dekking in vluchten. Als hier niets aan wordt gedaan zal het gewonde dier daar een langzame dood sterven. Het is daarom van groot belang dat zowel aangeschoten als aangereden dieren gevonden worden en zo snel mogelijk uit hun lijden worden verlost.
De zweethond wordt getraind om het spoor van een gewond dier te zoeken, te volgen en het dier te vinden.
Sinds 2016 heeft de N.F.C. haar leden twee clinics aangeboden bij Jan de Bes. Daaruit voortgekomen hebben een groot aantal Foxterriers één of meerdere cursussen gevolgd, of nu nog steeds volgen.
De cursus van 10 lessen wordt gegeven in de prachtige bossen rond Renkum. Per hond wordt gekeken naar ervaring en jachtdrift. Langzaam wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd.
Momenteel krijgen zes Foxterriers (beginners en meer ervaren) iedere les een zweetspoor (verdund runder- of reebloed) aangeboden, die zij tot het eind moeten volgen. De cursus wordt afgesloten met een examen, waarbij de volgende elementen worden beoordeeld van 1 tot 10:
-
Startritueel
-
Spoorwil van de hond
-
Spoorvastheid
-
Samenwerking voorjager / hond.
Maximale groepsgrootte: 6 Foxterriers.
​
Een leuk weetje: Draadhaar Fox Bonnie was de eerste hond die (sinds de start in 2015 van Spoorvast) de volle 40 punten heeft gescoord! De examinatoren konden geen enkel fout ontdekken bij haar - daarmee is gebleken dat een klein rustig teefje heel groot kan zijn.
Terrierwerk
Om de terrier geheel op een jacht voor te bereiden, heeft Gert Baartmans op een afgesloten terrein in Bergen op Zoom een compleet (natuurgetrouwe) bouwstelsel. Veel Foxterriers zullen daar te groot voor zijn, maar geen paniek. Er zijn nog vele andere manieren om onze honden te laten genieten van zijn jachtinstinct.
De lessen duren ca. 2 uur en zijn individueel. Wie meerdere honden heeft kan in overleg met de trainer deze gelijktijdig trainen.
Zweet-, sleep- en stempelsporen, hoge verwaaiingen, Pendelsau, waterwerk, trainen op het schot en barn hunt, hier is het allemaal mogelijk. Natuurlijke obstakels als houtwallen en verschillende terreinsoorten beloven veel variaties, afhankelijk van de hond’s ervaring en lichamelijke conditie en jouw persoonlijke verwachtingen.
Niets hoeft, alles mag: hier kan de Foxterrier zijn jachtdrift hobbymatig en gecontroleerd kwijt, juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn.
Met de juiste hond kan naar een daadwerkelijke jacht getraind worden. Dat kan alleen als de hond een goede drive heeft om samen met zijn baas te gaan werken. Passie, moed, maar zeker intelligentie is de combinatie die terug te zien moet zijn in de Foxterrier. Naast de karaktereigenschappen is de lichamelijke bouw erg belangrijk. Vooral borstomvang (maximaal 45 cm), een flexibele bouw en een maximale schofthoogte van 38 cm zijn hierbij maatstaven. Ook hier is een goede gehoorzaamheid belangrijk.
Geschikt voor Foxterriers van alle leeftijden. Desgewenst kan een pup spelenderwijs en zonder druk getraind worden ter voorbereiding op hun leven als huis- en jachthond.
Ode aan de senior: men zegt vaak, te vaak en vooral te snel “Ja, maar mijn hond is al te oud om te trainen.” Onderschat de kracht van het instinct niet, het tempo is aangepast, de belastbaarheid is vaak minder, maar vooral goed is goed, niets moet en alles mag. Die oudjes doen het als de besten, laten hun neus als geen ander voor zich werken. Lopen sporen sleep en zweet, doorkruisen de BarnHunt en een gaat zelfs als een jong veulen onder de grond. Dus onderschat je hond niet en gun hem die tweede jeugd.
Nieuwe locatie?
Op de hiervoor genoemde locaties wordt door heel veel N.F.C. Foxterriers bewezen, hoeveel jachtinstinct, -drift en -passie dit ras nog bezit.
Natuurlijk zijn er meer gelegenheden gericht op de jachtkwaliteiten van de Foxterrier, waar je aan de slag kunt gaan. We horen graag of iemand nog andere goede trainingslocaties weet. Misschien kunnen we ook daar een nieuwe Foxterrier jachtgroep voor N.F.C. leden beginnen.
​
​