top of page

Aanschaf van een Foxterrierpup

F5E2A787-CED1-4184-93A1-BF3B77FE18B8.jpeg

Wie kan de verleiding weerstaan?

​Wat leuk dat je hebt gekozen voor een Foxterrier en nu op zoek bent naar een pup!

​

De zoektocht naar jouw Foxterrier kan soms langere tijd in beslag nemen dan je in eerste instantie zou willen. Gelukkig wordt de Foxterrier in Nederland niet massaal gefokt. Hiermee hebben we het ras relatief gezond weten te houden. Maar dat houdt ook in dat er niet veel nesten kant en klaarliggen. Voor 23.00 uur besteld is morgen in huis, geldt niet voor een verantwoord gefokte Foxterrierpup.

Hoe vind je dan een verantwoord gefokte Foxterrierpup? Wij hopen je als rasvereniging hiermee op weg te helpen. De keuze voor een fokker kan best lastig zijn en misschien weet je nog niet helemaal waar je op moet letten, of welke vragen je aan de fokker zou kunnen stellen.

​

Schattiger dan Foxterrierpups worden ze niet gemaakt, dus het is moeilijk om je niet meteen te laten verleiden als je gaat kijken bij een nestje pups. Zorg dat je goed geïnformeerd op zoek gaat en neem de tijd om je beslissing te nemen. Gebruik daarbij je hart en je verstand.

Foxterrier-logo GW.jpg

Koop altijd een pup via de rasvereniging

Koop je een pup via de de N.F.C., dan is deze gegarandeerd gefokt volgens het verenigingsfokreglement. Hieronder wordt uitgelegd wat dat reglement inhoudt.

De transactie tussen koper en verkoper geschiedt buiten de verantwoording van de rasvereniging. De Nederlandse Foxterrier Club kan in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor gebreken van welke aard dan ook.

Foxterrier-logo GW.jpg

Verenigingsfokreglement

De fokkerij van gezelschapsdieren ontstaat eigenlijk altijd vanuit de liefde voor de dieren. De passie die Foxterrierfokkers hebben voor de Foxterrier, maakt dat ze zich met hart en ziel storten op het voortbestaan van deze fantastische rassen. Er zijn best veel zaken om rekening mee te houden als een fokker een fokplan maakt, waarin bepaalt wordt wat er over 5 of 10 jaar met de fokkerij bereikt is. Het hoofddoel is altijd verbetering van het ras. Daarvoor bedenkt een fokker of zijn honden over een aantal generaties, gezonder, beter van karakter of beter gebouwd moeten zijn. Dan komt de selectie van ouderdieren. Een fokker probeert een combinatie van ouderdieren te maken, waarbij al het goede bewaard blijft en het fokdoel wordt nagestreefd.

 

In een vereniging, zoals de Nederlandse Foxterrier Club, wordt door fokkers samen ook gestreefd naar gezamenlijke fokdoelen. Het deel waar de fokkers samen achter staan is beschreven in het Verenigingsfokreglement (VFR). Het format voor dit reglement wordt aangeleverd door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (RvB). Natuurlijk kunnen fokkers het op individuele punten oneens zijn tijdens het opstellen van het reglement. Hoe dan ook, zij conformeren zich aan het gehele VFR en handelen volgens het reglement als zij lid zijn van de N.F.C. en een nest Foxterriers fokken.

 

Het verenigingsfokreglement stelt regels ten aanzien van welzijn, gezondheid en exterieur van de fokdieren. Het naleven van de regels is in eerst instantie de verantwoordelijkheid van de eigenaar van een teef waarmee een nest wordt gefokt (de fokker), maar wijst ook de eigenaren van reuen op hun verantwoordelijkheid t.a.v. een duurzame fokkerij en het voortbestaan van het ras.

 

Ben je op zoek naar een Foxterrier of ben je van plan om een nest te gaan fokken met jouw Foxterrier, dan is het verstandig je goed te verdiepen in het ras én het VFR. Alléén van nesten vermeld op Beschikbare pups en herplaatsers van onze website garandeert de N.F.C. dat deze volgens het VFR gefokt zijn.

Foxterrier-logo GW.jpg

Stamboom

Voor alle Foxterriers die volgens het VFR gefokt worden kan bij de Raad van Beheer een stamboom worden aangevraagd. Ook als de pup niet geschikt is om mee te fokken of te showen. Geeft de fokker aan dat de pup waar je interesse in hebt geen stamboom heeft, denk dan nog even goed na of je dat wel wilt.

Is de pup niet geschikt om mee te fokken, dan zal dit middels een extra opmerking op de stamboom worden toegevoegd 

Foxterrier-logo GW.jpg

Hoe vind ik een fokker?

Wanneer je het VFR hebt gelezen kun je goed voorbereid op zoek naar een fokker die bij jou past. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Allereerst liggen de Foxterrierpups (gelukkig) niet voor het oprapen. Er is ook geen winkel waar ze op het schap voor het uitzoeken liggen. Mocht je toch tegen zo’n “aanbieding” aanlopen, zorg er dan voor dat je met gierende banden vertrekt. Een goede fokker geeft om de fokdieren én om de nakomelingen. De fokker wil dus weten waar de pup terecht zal komen en of de Foxterrier en jij, als potentiële nieuwe eigenaar, een goede match zijn. In de eerste contacten die je hebt met een fokker zal je al dan niet een goed gevoel bij de procedure hebben. Er zijn veel verschillende manieren om het “goed” te doen en nog veel meer verschillende karakters van fokkers en pupkopers. Je bent dus opzoek naar de fokker die bij jou past.

 

Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met fokkers:

Je kunt allereerst regelmatig kijken op de pagina met de nesten die recent geboren zijn. Volgens het VFR doet de fokker geboorteaangifte bij de commissie Fokbeleid en wordt het nest hier geplaatst. Soms zijn alle pups van deze nesten al gereserveerd en is het verstandig om te vragen of de betreffende fokker jou op een wachtlijst wil plaatsen, voor het geval er toch nog een pup vrij komt of voor een eventueel volgend nest.

Ook kunnen leden zich hier op de website als fokker laten vermelden, waardoor je de mogelijkheid hebt contact met hen op te nemen om te informeren naar hun dieren, werkwijze en toekomstige nesten. Veel fokkers hebben ook nog een eigen website en/of FB-pagina waarop je nog aanvullende informatie kunt vinden.

Als een fokker een teef heeft laten dekken dient er binnen 3 weken een dekbericht, via de website van de N.F.C., te worden ingestuurd, zodat de naleving van het VFR kan worden getoetst. Op die manier krijg je, als je lid bent van de N.F.C., de mogelijkheid om op de ledenpagina al te zien waar deze nesten verwacht worden.

 

Stel bij je contact met de fokker gerust de vragen die je hebt over het ras, de fokdieren, de manier van fokken, onderzoeken en uitslagen, shows, de stamboom en uitslagen en waar je nog meer vragen over hebt. De N.F.C. adviseert fokkers om hun pups te verkopen met een koopovereenkomst. De vereniging heeft niet meer gegevens dan op deze website zijn vermeld, dus het heeft geen zin contact op te nemen over toekomstige nesten of de kwaliteit daarvan.

Foxterrier-logo GW.jpg

Kom eens langs...

De aanschaf van een Foxterrier is niet iets dat op een dag besloten wordt, dus ook de keuze voor een fokker of een nest zal niet van de ene op de andere dag worden afgerond. Veel fokkers hanteren een wachtlijst en de natuur laat zich niet dwingen.

Wanneer je graag meer fokkers op één dag wilt spreken, of veel Foxterriers op één dag bij elkaar wilt zien, ben je natuurlijk van harte welkom op één van de activiteiten die de vereniging organiseert.

Kijk gerust op het activiteiten overzicht.

Met name op de Kampioenschapsclubmatch zijn veel fokkers aanwezig.

bottom of page