top of page

70 jaar Foxterrier Von der Bismarckquelle

We willen graag even stilstaan bij het 70-jarig bestaan van de Foxterrier-kennel Von der Bismarckquelle in Duitsland. Eigenaar Axel Möhrke en zijn dochter Carola zijn beiden lid van de Nederlandse Foxterrier Club. Grondlegger van deze succesvolle kennel was Friedrich Möhrke, de vader van Axel, die in 1954 deze kennelnaam heeft aangevraagd.

 

Ieder lid van de familie was betrokken bij het fokken. Toen in 1961 een huis werd gekocht in Dortmund, verhuisde dan ook de hele familie hier naartoe. In 1963 overleed Friedrich Möhrke plotseling, maar de liefde voor Foxen was al geboren en Axel trad in de voetsporen van zijn vader. Hij trouwde in 1968 met Elke Becker en samen zorgden ze ervoor dat hun honden internationale bekendheid kregen. Glad- en Draadhaar werden over de hele wereld geshowd. Ze gaan samen het traject in om keurmeester te worden en in de loop der jaren hebben ze heel wat Foxen mogen keuren. Ze kregen drie dochters, Corinna, Carola en Claudia. In 1980 vonden ze een prachtige plek in Dülmen. Hier was niet alleen voldoende ruimte om als gezin te wonen, maar ook was er volop plaats voor de honden.

 

De kinderen groeiden op en ook zij raakten besmet met het hondenvirus. Carola begint al jong met showen, ze mag Duitsland vertegenwoordigen in de Junior Handling-finale op Crufts. Ook gaat ze voor een aantal jaar naar Amerika om de puntjes op de i te zetten wat betreft trimmen en showen. In 1997 opent ze samen met haar man een dierenartsenpraktijk in hun ouderlijk huis te Dortmund. Ook Carola is inmiddels keurmeester.

 

Corinna houdt van andere bezigheden met de honden en gaat Agility-wedstrijden doen. Haar werk met honden blijkt succesvol. Ze studeert af in de pedagogiek en gebruikt steeds vaker de Foxen in haar werk met kinderen.

 

En Claudia, de jongste dochter, neemt samen met haar gezin de zorg op zich voor de pups en overige honden in de kennel. Zij wonen inmiddels ook op het land in Dülmen.

 

Er volgen vele reizen om te showen en te keuren. Een van hun hoogtepunten was het keuren van de Kampioenschapsclubmatch van The Fox Terrier Club in Engeland. Hier mochten zowel Axel als Elke en Carola als keurmeester aan de slag. Nooit eerder in de geschiedenis werd een Foxterrier-show door drie leden uit één familie gekeurd.

 

Ook de kleinkinderen vinden de weg naar het showgebeuren. De beide kinderen van Carola zijn succesvol in de Junior Handling en de jongste mag net als zijn moeder Duitsland vertegenwoordigen op Crufts. Ook de dochter van Claudia vindt showen leuk en doet al vanaf haar 4e jaar mee aan shows met haar eigen hond. De toekomst is verzekerd. In de loop der jaren zijn vele kampioenen gefokt; het zijn er te veel om op te noemen. Von der Bismarckquelle-foxen zijn over de hele wereld bekend. Hopelijk blijven we ze ook in de toekomst op de shows ontmoeten.

 

Comments


bottom of page